Lenka Raková

Jsou matky, které se věnují svým rodinám, sociální příživnice?

22. 02. 2017 15:13:52
Jak je ne-podporována péče o rodinu. Jak by šlo "prosít" skutečné sociální příživníky a podporovat aktivní a samostatné lidi.

Tak v Bělorusku chtějí zavést zvláštní daň pro sociální "příživníky"- tedy lidi, kteří nepracují na plný úvazek:http://zpravy.idnes.cz/belorusko-minsk-demonstrace-dekret-predchazeni-socialnimu-prizivnictvi-1l6-/zahranicni.aspx?c=A170217_205805_zahranicni_ale Možná to z našeho hlediska působí úsměvně- ale uvědomila jsem si, že jsem na tom trošku podobně i tady v ČR. Chci se totiž věnovat své rodině, svému dítěti- to je pro mne nejdůležitější. Zároveň potřebuji i něco vydělávat a profesně se seberealizovat. Ovšem podmínky jsou znevýhodňující a nedůstojné..

Už před pár lety jsem si zjišťovala, jaké podmínky jsou pro přivýdělek jako OSVČ. Mé časové možnosti jsou velmi omezené, protože se chci svému dítěti věnovat osobně- mohu si tedy přivydělat nemnoho. Ovšem podmínky jsou nastaveny tak, že bez podnikání nemusím do 7 let dítěte platit příspěvky zdravotního a sociálního pojištění- ale pokud bych si podnikáním přivydělala byť jen pár tisíc, tak si stát najednou nárokuje téměř 4000 pojistného.. Opravdu velká "podpora" pro rozjezd podnikání v malém a samostatnost; pro ženy věnující se dětem.. Proč nejsou platby odvislé od skutečných příjmů? Přitom pokud se nechám zaměstnat na dohodu, pak si mohu vydělat až 10tis. měsíčně- a přitom neodvádět žádné pojistné (a to i u více zaměstnavatelů)..

Další nesmyslná koncepce je sleva na dani na vyživovanou manželku, kterou může manžel uplatnit, pokud manželka nevydělá více než 68 tis. ročně. Takže nyní, když mám malý úvazek na dohodu, jsem demotivována, abych si vydělala o trošku víc, protože jinak bychom přišli o 25 tisíc slevy na dani. Proč to není dořešeno formou snížení slevy, namísto jejího neposkytnutí- aby to motivovalo k navyšování zdanitelného příjmu ženy?? Proč nejsou aktivní matky malých dětí raději důstojně podporovány formou vlastních daňových úlev a odváděním pojistného při podnikání dle skutečné výše výdělku??

Tyto zákony jsou prostě nekoncepční a házející klacky pod nohy všem matkám (či otcům), pro které je rodina nejvíc. Manžel vydělává a platí daně, já neberu žádné dávky- pouze chci mít možnosti si důstojně přivydělávat. O tom, jaká "podpora" je pro rodiče vzdělávající děti doma, ani nemluvě. Moje dítě bude muset plnit stejné podmínky, jako děti draze vzdělávané za státní peníze- a přitom nebudeme mít žádnou podporu. Proč nemůžeme dostat alespoň slevu na dani za splnění příslušných zkoušek?? Jsou tady rozhazovány sociální dávky na lidi, kteří je velmi často jen zneužívají a učí tomu i své děti- je třeba namísto toho motivovat samostatnost, nedávat dávky za nic- ale poskytovat slevy na dani z příjmu- za to, že se lidé snaží. (Nebo také motivovat slevami ze zdravotního pojištění- za to, že si lidé udržují dobrou váhu, chodí sportovat; daňově zvýhodňovat zdravé potraviny apod.)

P.S. Podotýkám, že sice nyní nejsem plátce zdravotního pojištění, ale ani jej nevyužívám- pečuji o svou rodinu tak, abychom jej nepotřebovali. Syn chodí jen na preventivní prohlídky (protože musíme), žádné léky jsme doposud nepotřebovali, přestože jsme z kraje, kde se to hemží astmaty a záněty dýchacích cest. Já chodím pouze na "preventivky" na zubní..

Autor: Lenka Raková | karma: 15.72 | přečteno: 1012 ×
Poslední články autora